You are currently viewing Klantcontact in Suriname is een bijzonder mooi vak!

Klantcontact in Suriname is een bijzonder mooi vak!

Aan de vooravond van 2023 kijk ik graag terug op de afgelopen twaalf jaar. 


Na 35 jaar in Nederland te hebben gewoond, maak ik sinds 2011 deel uit van de facilitair klantcontact-branche familie van Suriname.

Het begon als een avontuur van een jaar, maar nu ben ik, inmiddels als zzp’er, al bijna twaalf jaar (met uitzondering van een sabbatical van ruim een jaar) in verschillende rollen binnen klantcontact-Suriname actief.

De ervaringen van de afgelopen twaalf jaar zijn voor mij persoonlijk enorm leerzaam geweest. Een proces waarin ik zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak heb kunnen (door)groeien. 

Vooral het ’thuiskomen’ in Suriname heb ik als enerverend ervaren. Het was een periode waarin ik, mijn ‘Hollandse’ referentiekader als privépersoon, heb leren loslaten, maar op zakelijk vlak juist de kennis van beide werelden heb weten te verenigen. 

Dit was vaak essentieel om de vertaalslag te kunnen maken tijdens mijn trajecten bij de verschillende opdrachtgevers.

Ik heb het Surinaamse facilitair klantcontact-landschap zien veranderen: van drie pioniers met Nederlandse roots naar zeven grote, internationale partijen die wereldwijd goed zijn voor miljarden omzet. 

We mogen hier, vanuit Suriname, trots zijn op de bijdrage die wij leveren aan het afhandelen van klantcontact voor Nederlandse opdrachtgevers. 

Inmiddels handelen we in Suriname, via verschillende partijen, klantcontact af voor de meest aansprekende A-merken, uit sectoren die een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven van de Nederlandse consument. Uiteenlopend: van e-commerce, retail, telecom, logistiek, en (semi) overheid. 

Facilitair klantcontact is in Suriname langzamerhand, naar Surinaamse maatstaven, een ware industrie aan het worden. Het is één van de outsourcing voorkeursbestemmingen voor het Nederlandstalig klantcontact. 

Door het gunstige tijdverschil van vier uur in de winter en vijf uur in de zomer wordt de Nederlandse werkdag met minimaal vier uur verlengd. Dit betekent, dat de klantcontact-medewerkers beginnen wanneer de Nederlandse werkdag start en doorgaan tot de Surinaamse werkdag eindigt.

De economische omstandigheden veranderen wereldwijd (ook in Nederland) voortdurend. Door de huidige druk op de Nederlandse arbeidsmarkt kunnen wij in Suriname, juist in deze roerige tijden, bedrijven helpen op het gebied van:

‘Outsourcing van uw klantcontact naar Suriname, waarbij u ook besparingen kunt realiseren op loon- en overheadkosten. De Surinaamse arbeidsmarkt biedt nog voldoende kansen om invulling te geven aan deze vraag en uitdagingen uit de Nederlandse markt.’

 Ik wil extra belichten, dat de medewerkers in Suriname met MBO+, HBO en WO-opleidingsniveau, zeer gedreven zijn om goede resultaten te behalen. Ik kan mij in de beginjaren nog de discussies met opdrachtgevers herinneren over het Surinaams accent. 

Voor mij is het accent nooit een issue geweest. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Surinamers spreken vloeiend Nederlands. Het Surinaams-Nederlandse accent en de woordkeuze zijn gemakkelijk te begrijpen en te verstaan. Verder zijn wij bekend met de Nederlandse cultuur en gewoontes.

In mijn gesprekken met opdrachtgevers heb ik de zorgen hieromtrent altijd weten om te buigen en meer de nadruk gelegd op de kwaliteit van het gesprek met de klant. 

Is de medewerker in staat om zich in mijn schoenen te plaatsen? Is de medewerker in staat om een klik te maken met de klant door de juiste vorm van empathie toe te passen? 

Laat dat nou precies de kwaliteiten zijn waar wij in Suriname goed in zijn en door onze trainingen steeds beter in worden.

Ik hoop tevens op een spin-off-effect voor het Surinaamse bedrijfsleven, waarbij de werkervaring en ook elders toepasbare competenties van medewerkers uit de klantcontact-branche als een olievlek over het Surinaamse bedrijfsleven zullen worden verspreid. 

Daarnaast hoop ik, zodra de klantcontact-branche verder groeit, dat we nog meer werkgelegenheid en doorgroeimogelijkheden aan onze jonge Surinaamse beroepsbevolking kunnen bieden. En belangrijk: dat de internationale BPO’s ook zorg dragen voor een goed werkgeverschap. 

Al met al dus fantastische ontwikkelingen voor mijn zo geliefde land Suriname. Ik ben erg dankbaar dat ik hier een (bescheiden) rol van betekenis in mag spelen. Ik omarm deze ontwikkelingen en blik, met eenieder die verbonden is aan deze grote klantcontact-familie, vooruit op een fantastisch jaar.

Ten slotte wil ik alvast één van mijn voornemens voor 2023 met jullie delen. Ik zal jullie elke maand op de hoogte houden over mijn persoonlijke (werk)ervaringen en de ontwikkelingen in Suriname.

Fijne jaarwisseling!

-Brian

Leave a Reply