You are currently viewing Wees niet verliefd op je merk, product of dienst, maar word verliefd op je klanten

Wees niet verliefd op je merk, product of dienst, maar word verliefd op je klanten

De enige manier om slagvaardig te zijn in de concurrentiestrijd, en om de marathon race als ondernemer uit te lopen, is om onderscheidend te zijn. Helaas zien wij te vaak, dat als iemand in Suriname een product succesvol lanceert. Er meteen mensen er achteraan rennen om exact hetzelfde product neer te zetten. Echt waar zonder enige vorm van schaamte of trots. Uiteindelijk zie je dat deze ‘wanna to be ondernemers’ falen of nooit een serieuze bedreiging vormen voor authentieke ondernemers. Het product is niet hun eigen ding, maar een aftreksel van de ander. De intentie is gericht om ‘geld te maken’. Daar is op zich helemaal niks mis mee. Ik ben ook niet vies van een goed gevulde bankrekening laat daar alsjeblieft geen misverstand over ontstaan, maar je kunt je wel afvragen of de werkelijke behoefte van de klant wordt meegenomen in de bedrijfsvoering. Als je deze ondernemers dan ook vraagt hoe zij zich onderscheiden in de markt, dan weten ze daar in de meeste gevallen geen antwoord op te geven. Maar hoe kun je als ondernemer onderscheidend zijn?

Iemand heeft mij ooit geleerd dat je als je overweegt om ondernemer te worden je je eerst moet afvragen waarom je in de business wilt. Ben je ‘verliefd op je bedrijf’ zoals de meeste mensen, of ben je ‘verliefd op je klanten’? Als je verliefd bent op je klanten, dan ben je extern gericht – klantgericht. Je neemt de belangen van je klanten ter harte. Als je dat keer op keer doet, dan creëer je een onderneming als geen ander.

Maar hoe creëer ik een onderneming als geen ander?

Dit creëer je door je constant de vraag te stellen hoe je meer waarde kunt toevoegen aan mensen hun leven. ‘Wat telt echt voor je klant?’ Het vraagt om veel vindingrijkheid om de juiste antwoorden te formuleren. Vandaag de dag is dit de enige manier van slagen, de enige manier om je merk te positioneren, de enige manier om een dominante speler in jouw branche te zijn. Dat is een manier te vinden om meer waarde te creëren voor mensen ten opzichte van jouw concurrenten.  

“Je hoeft niet per se de meest briljante uitvinding of nieuwste technologie in handen te hebben om te scoren”

Soms kan het gebruikersgemak zijn, soms kan het de prijs zijn, soms kan het de meest overweldigende service zijn van het allerhoogste niveau, want iedereen zegt dat ze service hoog op de agenda hebben staan, maar is dat wel zo? Op dit vlak kun je in Suriname nog goed scoren door onderscheidend en uniek te zijn.

Een ondernemer vandaag de dag moet voldoende creativiteit hebben om zich af te vragen wie zijn ultieme klanten zijn. Wat willen ze echt, wat hebben ze nodig? Hoe kan ik boven hun verwachtingen uitstijgen, hoe kan ik ze dusdanig betoveren, zodat zodat ze uitzinnige fans van mij worden. De geslaagde ondernemer van de toekomst is iemand die in staat is om uitzinnige fans van zijn klanten te maken. Maar dat is niet alles. De werkomgeving speelt ook een belangrijke rol. Je moet ook in staat zijn om een ‘uitzinnige fan cultuur’ in je bedrijf te creëren. Het maakt niet uit of je een klein bedrijf bent met 3 personen of dat je 100 medewerkers hebt in je bedrijf. Het is een must om de juiste werkomgeving te creëren. Het zal immers ook in jouw voordeel als ondernemer werken als medewerkers geïnspireerd raken door hun omgeving, samenwerken met collega’s in een broeinest van creativiteit. Dit is de basis om ervoor te zorgen dat je medewerkers vindingrijk zijn en samen met jou als leider de antwoorden weten te vinden hoe je meer waarde kunt creëren in mensen hun levens.

Stiekem hoop ik natuurlijk dat vooral het laatste voor allen die er van dromen om zichzelf in een ondernemersjasje te willen hijsen en dat dit de basis zal vormen voor hun beslissing om een business te starten of een nieuw product te lanceren. Stel je toch eens voor hoe dat voor ons als klanten zal zijn als onze verwachtingen worden overtroffen! WOW! Daar worden wij als klanten uiteindelijk ook weer blij van. Dat levert dan automatisch weer de volgende voordelen voor de ondernemer op:

  • verhoogde omzet en winst
  • verbeterde reputatie en status
  • verhoogde motivatie en betrokkenheid van de medewerkers
  • onderscheidend en uniek

EVERYBODY HAPPY!

Sta je op een kruispunt met je onderneming, ga je een nieuw product of een nieuwe dienst lanceren, of wil je meer weten over dit onderwerp? Bel of mail mij gerust: brian@brislo.sr / +597 8896227

Leave a Reply