You are currently viewing Waarom begin je geen augurkenfabriek?

Waarom begin je geen augurkenfabriek?

In Suriname hebben we te kampen met een forse economische crises. Als natie bevinden wij ons in een storm met voorlopig geen zicht op een zonnige heldere hemel. Het is het gesprek van de dag. De kranten staan er vol van. Op Facebook gaan de verwijten heen en weer, sarcasme en pessimisme vieren hoogtij. Terwijl politieke partijen elkaar verwijten maken, hoopt de ’gewone man’ dat de situatie snel weer normaal wordt. Feit is dat de waarde van onze nationale munt dusdanig drastisch is gekelderd en de prijzen van consumptiegoederen gestaag de pan uit rijzen. Met als gevolg dat wij allemaal de broekriem zodanig strakker moeten aantrekken, dat we bijna niet meer kunnen ademen. Het psychologisch effect kan onder deze omstandigheden twee kanten opgaan. Of je raakt verlamd en moedeloos of je ziet alsnog kansen om vooruit te komen. Als je voor het laatste kiest wordt je min of meer gedwongen om zaken vanuit een ander perspectief te gaan bekijken. Noodzaak is dat je zelf actie onderneemt. Je kunt niet langer wachten en moet het heft in eigen handen nemen. Daarmee neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen succes en groeikansen. 

En dat hebben wij nou precies nodig in Suriname…een collectieve mindshift. De overheid roept van tijd tot tijd haast wanhopig dat ondernemers moeten opstaan en wij als land zelf moeten gaan produceren. Dat klopt, maar dat is iets te simpel, want de overheid scoort een onvoldoende, doordat ze geen tools paraat heeft om de latente ondernemers onder ons met een micro-onderneming aan de slag te helpen. 

In Europa, Amerika en sommige delen van Afrika zien wij dat deze trend allang is ingezet. In alle grote steden zoals Nairobi, New York tot Amsterdam zien wij onafhankelijke ondernemingen met één eigenaar, met 1-10 medewerkers integraal onderdeel worden van de huidige economie. Consumenten weten de weg naar deze kleine micro-ondernemingen die ambachtelijk brood, ijs, pindakaas enzovoort produceren goed te vinden. De producten zijn smaakvol, eerlijk, van goed kwaliteit en worden vaak mooi verpakt gepresenteerd aan de consument. Je vindt ook één of tweemanszaakjes die diensten, creativiteit, en expertise verkopen. Deze laatste groep wordt vaak ingehuurd door de voorgaande groep om bijvoorbeeld te helpen bij het ontwerpen van een mooi, uniek en aantrekkelijke verpakking, om zo het product professioneel te kunnen presenteren. 

Neem nou eens als voorbeeld augurken. Ja… ik hou van augurken! Vooral die van het buitenlandse merk Koeleman vind ik overheerlijk, maar ergens in mijn achterhoofd weet ik zeker dat er vast iemand in Suriname rondloopt die ook hele lekkere augurken kan maken. Als de ondernemer die overheerlijke zoetzure bommen dan ook nog zo weet te presenteren dat ik nieuwsgierig raak om ze uit te proberen en als die ondernemer van deze ambachtelijk gemaakte augurken ook nog eens laat zien wie hij is en waar hij voor staat, dan zal ik als eerste mijn “groene verslaving” verder voeden met ambachtelijk gemaakte Surinaamse augurken in plaats van de geïmporteerde van ‘Koeleman’. We zijn allemaal ‘merk’ verslaafd. Vooral de buitenlandse merken houden ons in een houdgreep, terwijl er genoeg bedrijven in Suriname zijn die mooie en (h)eerlijke producten verkopen zoals kaaskoekjes, stroopwafels, oliebollen, chocola, enzovoort. We moeten gewoon meer ondernemen en durven af te wijken van vaste merken/gewoontes

Tegenwoordig kun je naast mond tot mondreclame, zoals we dat gewend zijn in Suriname, redelijk goedkoop je product-awareness creëren via Facebook. In Suriname zijn er bijvoorbeeld 250.000 -270.000 actieve gebruikers per maand op Facebook. Kijk wat een potentie om consumenten te bereiken en te informeren. Je kunt in een relatief korte tijd engagement creëren met consumenten door ze nieuwsgierig te maken en ze te laten zien wie je bent, hoe je je producten maakt, en niet te vergeten, dat je altijd optimaal bereikbaar bent voor vragen of opmerkingen over jouw producten. Het lijkt een beetje eng om jezelf open en kwetsbaar op te stellen, maar op lange termijn versterkt het het vertrouwen in jouw product of dienst. De opbrengsten zullen de moeite waard zijn, geloof me.

Kortom er zijn ondanks de huidige economische situatie volop kansen voor zowel de ondernemers onder ons als voor de consument. De micro-ondernemer moet zichzelf skills eigen maken om zijn product zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat hij afzet weet te creëren voor zijn producten die ambachtelijk zijn geproduceerd en veel lekkerder en beter smaken, dan de bekende merken. Één van de belangrijkste skills voor een toekomst als micro-ondernemer zijn het aanleren van verkoopskills.  De meeste mensen denken dat klanten een product kopen. Dat is dus niet waar. Klanten kopen een voordeel voor zichzelf, een resultaat dat hun eigen belang dient als eindgebruiker. Het kan klanten niet zoveel schelen waarom je je eigen bedrijf bent begonnen, het kan ze ook niet zoveel schelen hoe jij de rekeningen aan het eind van de maand gaat betalen. Het gaat erom hoe krachtig je de boodschap weet over te brengen, hoe je de voordelen weet te demonstreren, en hoe je de mate van plezier weet te illustreren als ze voor jouw product kiezen. Ze willen alleen zaken met je doen als ze een voordeel voor zichzelf zien. Als je dit spel weet te beheersen zal je business groeien en je zult altijd een voorsprong op je concurrenten houden.

Als micro-ondernemer ben je verantwoordelijk voor het hele bedrijf, en niet voor maar één facet ervan. Je moet proberen zakenpartners over te halen, je moet onderhandelen met leveranciers en je moet je medewerkers motiveren. Er liggen dus ongeacht de huidige situatie in het land kansen voor het oprapen. We moeten de consument een handje helpen om de ‘buitenlandse merken’ los te laten. Het is vervelend om te noemen, maar hopelijk helpt de huidige economische situatie de consument hierbij, waardoor de hij genoodzaakt wordt om toch die augurken van de lokale producent te kopen.

Leave a Reply