You are currently viewing Samen met je coach werken aan de juiste mindset om een doorbraak te forceren

Samen met je coach werken aan de juiste mindset om een doorbraak te forceren

Als je iets wilt ondernemen om jouw leerkansen te vergroten, met name in een omgeving die daar onverschillig of zelfs afwijzend tegenover staat, is het noodzakelijk dat je zelf actie onderneemt.

Een professionele coach kan jou helpen om het heft in eigen hand te nemen en daarmee de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen succes en om samen je eigen

ontwikkelingsbehoeften te identificeren.

Als je mij beter leert kennen, dan zul je gelijk merken dat ik wel van een babbeltje hou, maar niet alleen maar wat zit te kletsen. Telkens probeer ik de juiste vragen te stellen en luister ik maar al te graag aandachtig naar de dromen van anderen. Wat houdt iemand bezig? Wat zijn hun uitdagingen? Waar willen ze naar toe? Wat willen ze bereiken? Als het gesprek eenmaal op gang is gekomen, dan zie ik vaak de twinkelingen in de ogen als zij hun dromen met mij delen. In sommige gevallen word ik zowat omvergeblazen door het enthousiasme van het verhaal. Echt prachtig vind ik het. Als ik verder in het gesprek vraag waarom er nog geen stappen zijn ondernomen om deze dromen te laten uitkomen, dan slaat het sfeertje vaak om. De twinkeling verdwijnt, de schoudertjes gaan vaak hangen en de stemkleur verandert. Wekelijks kom ik wel iemand tegen die ontevreden is met zijn/haar werkleven. Iemand die graag wil solliciteren om een treetje hoger te komen of die een eigen business wil starten. Maar ja, hoe doe je dat? Door teleurstellingen uit het verleden kun je ronddwalen in het leven met de verkeerde mindset:
“Als ik solliciteer word ik vast afgewezen. Ik word tegengewerkt. Mijn baas ziet het niet in me zitten. Mijn partner wilt niet dat ik de risico neem om voor mezelf te beginnen. Ik heb al zoveel jaren opgebouwd bij de overheid en die zekerheden krijg ik nergens anders”
Zo je zie mensen soms echt letterlijk door de jaren heen wegkwijnen. Stilletjes hopend op een doorbraak. Niet realiserend dat die doorbraak soms heel dichtbij is.

Als je op dit moment bijvoorbeeld voor een organisatie werkt waar training, bijscholing en ontwikkeling horen bij het werk, dan zal het minder moeilijk zijn dan wanneer leren helemaal geen aandachtspunt is.

Stel je jezelf regelmatig de volgende vraag: Wat kan ik doen om te kunnen…? Wat kan ik doen om het nog beter te gaan doen?

Dan wordt het  tijd om zelf jouw eigen “informele systeem” op te zetten. De beste manier om uitdagingen in een snelle, zeer concurrerende en onzekere toekomst het hoofd te bieden, is het vermogen om je voor te bereiden op de toekomst.

Als we aan het begrip ‘Coach’ denken dan zal het bij veel mensen onmiddellijk associaties met de sport oproepen. Denk hierbij aan de bekende voetbalcoaches Jose Mourinho, Pep Guardiola, en Frank Rijkaard. Het bijzondere van een coach is dat niet zijn eigen prestaties centraal staan. Natuurlijk kon Jose Mourinho best aardig voetballen en had hij zelfs een bescheiden loopbaan als profvoetballer, maar waar het echt om ging waren o.a. de zegevieringen van 2 Champions leagues, 1 UEFA cup, 8 landstitels met de topclubs Porto, Chelsea, Real Madrid en Inter Milaan onder zijn begeleiding. Mourinho als coach was zo succesvol omdat de spelers het uitstekend deden.
Samengevat: het succes van de sportcoach wordt bepaald door de resultaten van de sporters. De coach geeft aanwijzingen, stimuleert, biedt structuur en helpt de atleet beter te presteren.

Welke vergelijking kunnen wij trekken tussen een sportcoach en een coach die je kunt inlenen om je te ondersteunen om jouw prestaties in een organisatie, of als zelfstandige ondernemer te vergroten? Ook hier staat jouw prestatieniveau centraal.

Vaak wordt er gedacht dat mensen die ergens in tekortschieten een coach nodig hebben. Het zijn juist die mensen die op een missie zijn, vooruitgang willen boeken, of hun dromen willen realiseren. Een coach helpt hierbij te ontdekken ‘welke obstakels op de weg zitten’ en daagt uit om deze aan te pakken.

Wat coachen zo bijzonder maakt is dat het, naast het leerproces dat op gang komt, vooral de weerstaand wegneemt die effectief functioneren in de weg staat. Een professioneel coachingsproces maakt mensen meer bewust van hun houding, gedrag en de consequenties ervan. Alleen al door die bewustwording neemt weerstand af en motivatie toe. Daarnaast helpt een professionele coach met het vergroten van het gevoel van eigen verantwoordelijkheid. Met als gevolg meer zelfredzaamheid en effectiviteit en een groter gevoel van tevredenheid.

Vervolgens even een paar voorbeelden hoe een professionele coach jou kan helpen:

  • het maken van een goede inschatting van jouw prestatieniveau en wijze van werken
  • past de manier van coachen aan wat bij jou past
  • helpt je behoefte te identificeren
  • stelt samen met jou haalbare doelstellingen vast
  • geeft duidelijke instructies
  • bespreekt regelmatig de behaalde resultaten
  • luistert naar ideeën en uitdagingen
  • helpt om het prestatieniveau te verhogen
  • stelt vragen waardoor je inzicht krijgt in je functioneren
  • stimuleert en motiveert
  • toont interesse en houdt contact
  • geeft op een opbouwende wijze feedback


Het doel van coachen is het verhogen van het prestatieniveau van een individu. Als een individu goed presteert, dan heeft de coach zijn of haar rol op een prima manier ingevuld.

Een professionele coach beschikt dus over een resultaatgerichte instelling.

Heb je interesse hoe coaching jou of jouw team zou kunnen helpen? Neem dan contact op via: brian@brislo.sr

Leave a Reply